top of page
Zoek werk als stukadoor

Functie stukadoor

Als stukadoor breng je het stucwerk aan op de muren wanden en plafonds maar ook buiten op de gevels. Het materiaal waarmee gestuct wordt is over het algemeen specie, pleister of gipsmortel. Het is de afwerking die naast bescherming ook dient voor een mooie strakke afwerking, werken met precisie is dus belangrijk.

Eerst dient het oppervlak voorbereid te worden, dit houdt in schoonmaken afplakken, eventuele scheuren afdichten en voorstrijken. Vervolgens maak je de specie, pleister of mortel aan in een speciekuip.

Deze wordt aangebracht op het hiervoor voorbereidde oppervlak, en dient dan goed te worden uitgevlakt. Het gladmaken van het oppervlak gebeurd met een spackmes. Zodra het stucwerk droog is kan pas worden beoordeeld of deze nog dient te worden bij geschuurd op oneffenheden.

In de onderhoud en renovatie dienen oude stuc lagen eventueel te worden verwijderd afhankelijk van de staat waarin het verkeerd. Vervolgens wordt het stucwerk gerestaureerd.

Er zijn vele soorten stucwerk, zo onderscheiden we:

  • De voorbewerking ook wel raapwerk. Dit houdt in aanbrengen van goudband op de ruwe en scheve wanden en plafonds. 

  • Het aanbrengen van enkel een pleisterlaag, waaronder rotband voor glad stuckwerk of geelband voor fijne korrelstructuur.

  • Trek- en draaiwerk wat inhoudt, het aanbrengen van versieringen in een laag gips met behulp van een sjabloon.

  • Vrij stucwerk wat wordt gedaan door zonder sjabloon de ondergrond te bewerken van een pleisterlaag tot een decoratief geheel.

  • Speciale afwerking door het afschuren met een schuurmotief. Bij lichtinval geeft dit een speciaal effect.

  • Sierpleisterwerk van een wand met kunststof gebonden pleister dat deels uit marmerkorrels bestaat. Variatie is mogelijk in kleur en korrelgrootte.

  • Luxe stucwerk bijvoorbeeld: Stucmarmerwerk (stucco lustro) Imiteren van marmer met stucwerk. Kraspleisterwerk (stucco graffito) Krassen van een afbeelding in een pleisterlaag zodat de onderliggende laag zichtbaar wordt. Scagliola: Stuken met een kostbaar mengsel van lijm, seleniet en natuurlijke pigmenten. Sierlijsten en ornamenten aanbrengen van lijsten of ornamenten om een sfeereffect te creëren en ter verfraaiing van het interieur.

  • Spackwerk, is een manier van stucwerk dat op machinale wijze wordt aangebracht door middel van spackspuiten in plaats van met de hand.

Als stukadoor krijg je te maken met meerdere vaklieden binnen de afbouw zoals bijvoorbeeld: , schilders, tegelzetters en timmerlieden.

Of

Voordelen van werken bij Hands2Work

Vereisten voor deze functie

Je bent in het bezit van een VCA of VCA-Vol diploma

Als ZZP'er ben je in bezit van een Nederlands KVK uitreksel en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Je bent in het bezit van beschermende kleding conform veligheidsvoorschriften

Je bent in het bezit van rijbewijs B en eigen vervoer 

Je bent in het bezit van je eigen gereedschap.

Je beheerst de Nederlandse, Duitse of Engelse taal

Werkervaring

Je hebt een cv met aantoon of opdrachten portfolio met aantoonbare werkervaring

Wat vragen wij van u
Neem contact op
bottom of page